Paraffin
A paraffin viasz tiszta formában fehér, szagtalan, viaszos tapintású, szilárd anyag.
Olvadáspontja (a benne található molekulák átlagos hosszától függően) 47–66 °C.
Vízben nem oldódik, de szerves oldószerekben igen könnyen, pl.: éter, benzol és néhány észter.
A tiszta paraffin kiváló elektromos szigetelő anyag. Szinte minden ismert anyagnál jobb, csak néhány műanyag esetén tapasztalható!
Nagyon jó hőtároló képességekkel is rendelkezik, ezen tulajdonságai miatt néhány speciális esetben gipszkartonok öntése során a gipszhez adagolják. A gipszben lévő paraffin a beépítést követően a nappali időszakban hőt vesz fel, majd éjszaka visszasugározza azt. A viasz olvadáskor nagy mértékben kitágul, ezért termosztátokban is alkalmazzák.
Paraffin felhasználási területei:
- Gyertyakészítés ;)
- Viaszos bevonatú papírok és szövetek
- Élelmiszer-tisztaságú paraffin (E905): Édességek fényes felületének kialakítása (bár ehető, de a szervezetben nem szívódik fel, így gond nélkül távozik a bélrendszerből), adalékanyagnak is használják
- Egyes sajtokon bevonatként alkalmazzák (például edámi)
- Befőttesüvegek és lekvárosüvegek szigetelésére is alkalmazható
- Öntőformák készítése
- Méhészet
- Biciklilánc kenéséhez
- Lőfegyverekben a lövedék síkossá tétele
- Gyógyászati krémek alapanyaga, hashajtó, fültisztító
- Bőrgyógyászatban hidratálóként használják
- Néhány sportban a felületek síkossá tétele (szörfdeszka, síléc, snowboard, gördeszka, görkorcsolya)
- Üzemanyag
- Kozmetikumokban
- Rágógumikban gyakran előfordul
( Forrás és hosszabb leírás: Wikipedia https://hu.wikipedia.org/wiki/Paraffin )